Fontin koko A A A
VALIKKO
Raahen kulttuurihistoriallinen museo
Olet tässä: Kokoelmien kimppuun

Museuumiblogi

8.11.2013 09:57

Kokoelmien kimppuun

Aloitin uuden työni Raahen museon kokoelma-amanuenssina viikko sitten. Kyseessä ei ollut hyppy suureen tuntemattomaan, vaan ennemminkin kotiinpaluu. Ensimmäinen museoalan pestini oli nimittäin yliopistoharjoittelijana Raahen museossa vuonna 1998, jonka jälkeen vietin monta kesää täällä kesätöissä. Vuosina 2004-2006 työskentelin Eija Turusen sijaisena, ja vaikka viimeiset kuusi vuotta olenkin tehnyt hommia muualla, Raahen museolla on säilynyt erityinen paikka sydämessäni. Niinpä riemullani ei ollut rajaa, kun sain kuulla tulleeni valituksi kokoelma-amanuenssin toimeen.

Vuosi sitten lokakuussa sain mieluisaa postia: Raahen museon väeltä tuli kutsu remontoidun Kruununmakasiinin avajaisiin. Nähdessäni uudet upeat tilat asiamukaisine varastoineen ja moderneine näyttelytiloineen minut valtasi suunnaton ilo ja onnenkyyneleet kihosivat silmiini. Olihan ”Ruununpuojista” toivottu lämmintä tilaa jo 15 vuotta sitten, kun tulin taloon ensimmäistä kertaa. Nyt tuo harras toive oli vihdoin toteutunut!

Makasiini on jo pullollaan museoesineistöä, ja samaa tavaraa on vielä lisää muutamassa väliaikaisessa varastossa. Esineistön siirtämisessä uuden varaston suojiin on minulla työsarkaa! Onneksi kokoelma on minulle jo pääpiirteissään tuttu, joten syvällisempi perehtyminen on helppo aloittaa. Henkseleitä ei silti voi paukutella, sillä kokemuksesta tiedän, että Raahen museon kokoelma onnistuu aina yllättämään. Meillä on mielestäni laadukas, monipuolinen ja erittäin laaja kokoelma, johon tutustuminen läpikotaisesti vie pitkän aikaa. Onneksi tehtävä on mieluinen. :)

Hienosta kokoelmasta meidän on pääasiassa kiittäminen itse raahelaisia. Kaupunkilaiset ovat ottaneet museon omakseen alusta lähtien, siis jo vuodesta 1862, ja lahjoittaneet kaupungin historian ja elämän kannalta olennaisia esineitä museon kokoelmiin. Siitä meidän on syytä olla ylpeitä!

Sukellan siis varastojen uumeniin innolla ja toivotan omalta osaltani kaikki raahelaiset ja raahenmieliset tervetulleiksi uudistettuun Kruununmakasiiniimme!

Miska Sliden

kokoelma-amanuenssi