Fontin koko A A A
VALIKKO
Raahen kulttuurihistoriallinen museo
Olet tässä: Rok rok rok!

Museuumiblogi

28.5.2015 13:21

Rok rok rok!

Kesäkuun 5. päivänä avataan Kruununmakasiinin kesänäyttely ”Me halutaan vaan soittaa rock´n rollia” – raahelaista bändihistoriaa 70-luvulta 90-luvulle. Näyttelyn rakentamisen lomassa tuli mieleeni, että voisin kertoa muutaman sanan näyttelyprosessista.

Näyttelyn tekeminen on ollut antoisa, innostava ja hauska sukellus menneeseen raahelaiseen musiikkielämään. Kevään aikana on tullut erittäin selväksi, että Raahe on paitsi meri- ja teräskaupunki, myös rokkikaupunki. On ollut pienoinen yllätys (ts. shokki!), kuinka paljon bändejä on tuona valittuna ajanjaksona kaupungissamme vaikuttanut. Aikajännehän valittiin sillä perusteella, että 50- ja 60-luvun bändejä on jo museossamme esitelty Nuoruusmuistoja-näyttelyssä reilu vuosikymmen sitten, ja 90-luvun alku puolestaan on jo hieman nostalgista. Näyttelyssä esitellään ne yhtyeet, jotka mahtuvat tuon aikamääreen sisään ja joista tieto on museoon saakka tihkunut. Moni hieno musiikillinen yhteenliiittymä on varmasti jäänyt pois, ja sen vuoksi näyttelyssä on osio, johon kävijät voivat muistella raahelaisbändejä.

Omakohtaiset muistoni paikallisesta rockista rajoittuvat 80-luvun loppuun ja 90-luvun alkuun, jolloin palloilin teini-ikäisenä nuortentapahtumissa ja muutto pois Raahesta oli vielä edessäpäin. Stalkerin muistan elävästi, ja Kukkapaita ja puuhelmet on vuosien aikana soinut usein päässäni, vaikka en ollut sitä kuullut noin 25 vuoteen. Riemastus oli suuri, kun naarmuiselta singleltä sen vihdoin sain ilmoille uudelleen! Meni se melkein niin kuin muistin. J Nuoruusvuosiltani muistan myös Kasvot-yhtyeen, joka tunnettiin kaupungissa nimellä Naamat. Mieleen ovat jääneet myös nimet Marlowe, Bar´n Baari ja No Name. Ja tietysti kaikki raahelaisethan tuntevat Zen Cafén nimenomaan raahelaisena bändinä ja Charonin kaupunkimme lahjana goottimetallille. Näyttelyprosessin aikana olen saanut ilon ja kunnian kaivella mainittujen lisäksi myös kymmenien muiden bändien monipolvista historiaa.

Alun perin idean rock-aiheisesta näyttelystä heitti ilmaan viime marraskuussa Kippolan Anna, joka tiesi, että Yleisradion rock-toimittaja Tero Liete on haastatellut raahelaisia rokkareita. Tuumasimme, että häneltähän voisi kysyä, saisimmeko haastattelumateriaalia käyttöömme, jotta voisimme tehdä hieman totutusta poikkeavan museonäyttelyn. Tero innostui asiasta, ja tammikuussa löysinkin itseni keskustelemasta Raahe-rockista tuopposen äärellä. Saimme häneltä Samuli Putron, Veeti Kallion ja Kake Ilkon haastattelut, jotka toimivat pohjana heidän monien bändiensä esittelylle. Suuret kiitokset Terolle!

""

Kevättalvella kuulutimme Facebookissa ja kaupungin ilmoitustauluilla etsivämme bändiaiheista materiaalia, ja pikku hiljaa sitä alkoikin kerääntyä työpöydälleni. Kävin läpi kymmeniä lehtileikkeitä, tutkin paikallislehtien arkistoa, haastattelin bändiläisiä, kaivelin esille Stalkerin ensiesiintymisen tv:ssä ja digitoin raahelaista musaa demoilta, kaseteilta, levyiltä ja videolta. Soittimia saimme lainaan raahelaisbändeissä soittaneilta muusikoilta.

Aika pian kävi selväksi, että urakka oli kolossaalinen ja aikaa olisi saanut olla tuplasti enemmän. Allekirjoittanut suolsi tekstejä ja museovirkailijamme Satu urakoi kuvankäsittelyn, taiton ja visuaalisen suunnittelun parissa. Mutta on meillä kuulkaa makeita julisteita bändeistä nyt! (Jos tuo homma olisi jäänyt erään amanuenssin kontolle, olisi näyttelyssä nähty Wordillä ja leikkaa-liimaa-askartelee –metodilla tehtyjä bändiesittelyitä…) Museon koko henkilökunnan voimin suunnittelimme näyttelyn rakennetta, hankimme rekvisiittaa ja mietimme toteutustapoja. Kiitokset Citymarketille omenakennoista, joita ilman soittokämppä ei olisi soittokämppä, Raahen Musiikille monenlaisesta tarpeellisesta rekvisiitasta ja Raahen Modalle mallinuken torson lainasta sekä Kiurun Sakelle ja kaikille muillekin kotialbuminsa avanneille valokuvista.

Kiitän myös nöyrimmästi kaikkia lehtileikkeiden, vaatteiden, äänitteiden ja muun materiaalin lainaajia sekä niitä ihmisiä, joita minulla oli ilo haastatella näyttelyä varten. Tämä on ollut yksi hauskimmista näyttelyprojekteista ikinä. Tuskin maltan odottaa, että saamme näyttelyn valmiiksi! Tulkaa, nähkää, kuulkaa, nauttikaa, muistelkaa! Rock on J

t. Syvällä rock-suossa tarpova museuumimamselli Miska