Fontstorlek A A A
MENU
Raahen kulttuurihistoriallinen museo
Du är här: Information om museerna > Gamla Apoteket

Gamla Apoteket

Kauppakatu 31, FI-92100 Brahestad. Kartalänk: Gamla Apoteket.

Samlingen i Gamla Apoteket är en av de mest värdefulla farmaceutiska helheterna i Finland. Allmänheten kan bekanta sig bland annat med medicinlådor från apotekets begynnelsetid, hundratals medicinflaskor från olika århundraden, varav de äldsta från 1700-talet, många slags anordningar som behövdes för medicinframställning, keramiska ”rundburkar” som användes för att förvara läkemedel och kemikalier, medicinförpackningar från 1800-talet osv. Det finns till och med gamla läkemedel kvar i många medicinburkar.

Apoteksverksamhetens historia i Brahestad börjar 1793, då apotekare Jean Galenius grundade Brahestads första apotek. Det finns inga säkra uppgifter om var apoteket låg under de första apotekarna, men åtminstone från 1820 betjänade stadens huvudapotek på Kirkkokatu, mittemot stadens kyrka. Apoteket flyttade till sin nuvarande plats på Kauppakatu 1924 och var beläget på samma adress till 1998.

Apotekarna Väinö och Paavo Mäkinen bevarade och vårdade de unika gamla föremålen i sitt apotek, och våren 1998 övergick samlingen i Brahestads stads ägo. Samtidigt hyrde staden apotekslokalen för att kunna bevara och visa de värdefulla föremålen i sin autentiska miljö. Ingången till Gamla Apoteket övervakas av samma örn som satt på farstun till apoteket på Kirkkokatu. Möblerna i apoteket på Kirkkokatu, som renoverades 1900, flyttades också till de nya lokalerna på Kauppakatu.

Till sidans början.