On Selinan nimipäivä

Ti, 23.03.2021 - 11:58

Museotantti ei tunne ketään nyky-Selinaa, mutta tuolta taannoisesta Raahesta muistuu heti mieleen Selina Brander (ja koiransa Kalle). Selina B. eli virallisemmin Celina Gustafva Elisabeth Brander syntyi 10.9.1840. Tuo C-kirjain etunimen alussa näyttäytyy vain kastekirjassa ja jokusessa rippikirjassa, muuten nimi kirjoitetaan ässällä, kuolinilmoitusta myöten. Selinan isä oli merikapteeni, kauppias Conrad Brander ja äitinsä Beata Gustava Hobin. Selinalla oli ainoastaan yksi sisarus, muutamaa vuotta nuorempi veli Axel Joachim. Serkkuja kyllä löytyi, se ystävänpäivänä esitelty Emma Brander on yksi heistä.

Selina ja Axel jatkoivat Branderin kauppahuoneen hoitoa isä Conradin kuoleman jälkeen. Isä kuoli vuonna 1880 peräti 79-vuotiaana. Kauppahuoneen tai kaupanpidon oli aloittanut jo Conradin isä Gabriel Joachim, joka aikoinaan tuli Porista Soveliuksen kauppahuoneeseen puukhollariksi. Ja ihan niin kuin monta kertaa aiemmin ja myöhemminkin, osaava puukhollari nai talon tyttären ja perusti oman kauppahuoneen, näitä esimerkkejä löytyy ainakin Raahesta meleko monta. Branderin kauppahuone toimi Kauppakadun ja Cortenkadun risteyksen kaakkoiskulman talossa.

Selinasta ei kovin paljon tiedetä. Samuli Paulaharjulle on muisteltu Selinan juhlaeleganssia ja sitä, kuinka hän saattoi saapua baaleihin heinähäkin kyydissä seisten, ettei ihanainen juhlaläninki rypistyisi. Tai talvellakin ilman päällysvaatteita samasta syystä. Tyylikkyys ennen kaikkea! (Wanha Raahe –kirjassa on kuva nuoresta Selinasta muhkeassa leningissään). Selina pysyi neiti-ihmisenä. Axel-veli avioitui Anna Alfhild Roosin kanssa, mutta hän, siis Axel kuoli jo muutaman vuoden päästä vuonna 1894. Anna Alfhildista olen joskus kertonutkin, ks. museuumiblogi Yks epätavallinen Wirtanen.

Vanha Branderin kauppahuone lakkasi Axelin kuoleman jälkeen. Selina ei kuitenkaan jäänyt toimettomaksi, hän perusti kauppias A.Haglundin kanssa liikkeen nimeltään Brander&Comp . Liikeyritys oli menestyvä ja tulevaisuus näytti ilmeisen valoisalta.

Kohtalo puuttui kuitenkin peliin. Raahen Lehti uutisoi 12.2.1897:
Kuolleita. Wiime lauantaina tämän kuun 6 p:nä kuoli täällä aiwohalwaukseen neiti Selina Gustafwa Brander 56w 9kk 26p ikäisenä. Edellisenä iltana sai hän yht’äkkiä halwauskohtauksen, joka seuraawana aamuna lopetti hänen elämänlankansa. Wainaja oli yksi niitä harwoja naisia, joka harjoitti kauppaliikettä paikkakunnallamme Brander&Comp. nimellä. Häntä surewat sukulaiset ja ystäwät.

Oulussa ilmestyvän Kaiku-sanomalehti kertoo, että Brander&Co –kauppaliike oli tullut hyvin suosituksi ja että neiti Brander oli luonteeltaan hyväntahtoinen ihminen. Ilmeisen tyrmistyneen vastaanoton sai Selinan testamentti, sillä samainen Raahen Lehti uutisoi seuraavaa:
Testamentti. Neiti Selina Brander-vainajan testamentti avattiin viime maanantaina maistraatissa. Vainaja oli määrännyt melkoisen omaisuutensa jaettavaksi siten, että 4/5 siitä tulee vainajan kauppakumppanille A.Haglundille ja ainoastaan 1/5 sukulaisille.

Oliko Selina tuntenut itsensä sairaaksi, oliko hän aanannut kuolemansa, koska oli jo tehnyt testamentin? Pesänselvityksen ja –jaon jälkimaininkeja en ryhtynyt vanhoista sanomalehdistä tai muualtakaan tutkailemaan. Jotain muistikuvia on vuosikymmenien varrelta kuulemistani tarinoista ja spekulaatioista. Selinan tunne-elämään liittyvä tiedonmuru on myös säilynyt. Selinalla oli kuulemma joku suuri rakkaus, mutta se päättyi surullisesti, sniif.

Niin, tuo alussa mainittu Selinan koira. Kalle-koiran kuva on Kaarlo Levänahon järjestämissä museon visiittikorttialbumeissa albumin 2 kuva numero 52. Kuvatekstissä lukee ”Neiti Selina Branderin koira Kalle”. Valokuvaaja Hjalmar Sjöman kävi 1800-luvun loppupuolella aina silloin tällöin myös täällä Raahessa kaupunkilaisia ikuistamassa. Selina on ihanasti halunnut kuvauttaa uskollisen ystävänsä Kallen. Kuvasta voi aistia Kallen olemuksessa lievää malttamattomuutta. Kallen kuva on kokoelmiemme ainokainen kuvaamossa (joskin osa-aikaisessa) otettu koirapotretti. Toki koiria on kuvissa, mutta heillä on aina seuralaisia mukana.