Opastukset

Raahen museo tarjoaa museokohteisiinsa yleisopastuksia sekä ryhmän tai teeman mukaan räätälöityjä opastuksia.

Pakkahuoneen museon yleisopastus kestää noin tunnin, minkä aikana tutustutaan museon ala- ja yläkertaan. Yleiskierroksella esitellään mm. Raahen purjelaivakautta, raahelaisten elämää ja tapahtumia 1800-luvulla, Raahen vanhan kirkon veistoksia 1600-luvulta, lastenhuone vanhoine leluineen ja museon ensimmäinen kuriositeettikokoelma, missä on esillä merimiesten tuomia matkamuistoja maailman ääriltä. Opastuksessa pyritään huomioimaan opastettavien ikä, minkä vuoksi esimerkiksi esikoululaisten opastuksissa painotetaan eri asioita kuin lukiolaisten opastuksissa. Tunnin mittaisen yleisopastuksen lisäksi Pakkahuoneen museosta voi tilata myös ajallisesti lyhyempiä opastuksia. Esimerkiksi 30 minuutin yleisopastus sisältää tutustumisen ainoastaan museon ylä- tai alakertaan.

Kruununmakasiinimuseon yleisopastus kestää noin tunnin. Kierros voidaan räätälöidä kestoltaan ja sisällöltään ryhmän tarpeiden ja toiveiden mukaiseksi, ja sen aikana tutustutaan Raahen historiaan esihistorian hämäristä lähelle nykyaikaa ulottuvalla aikajänteellä. Kruununmakasiinin näyttely on rakennettu periaatteella vähemmän esineistöä, enemmän tietosisältöä. Tieto tarjoillaan suurelta osin digitaalisessa muodossa: kuvaesitysten, pelien, animaatioiden ja multimedian keinoin. Kruununmakasiiniin on sijoitettu kokoelmamme helmi, maailman vanhin sukelluspuku Wanha Herra, josta riittää kerrottavaa. Kruununmakasiinin palveluvalikoimaan kuuluvat myös erilaiset työpajat.

Soveliuksen talon opastus kestää noin 45 minuuttia. Opastuksen aikana tutustutaan siihen, millainen oli 1800-luvun porvaristalo ja millaista elämää siellä vietettiin. Joulukuussa Soveliuksen talo koristellaan joulua varten ja tällöin opastuksissa kerrotaan myös vanhoista, jouluun liittyvistä tavoista.

Wanhan apteekin opastus kestää noin 30 minuttia. Opastuksen aikana tutustutaan entisajan apteekkitoimintaan sekä erilaisiin rohdoksiin ja lääkkeisiin sekä niiden valmistusmenetelmiin.

Opastuksen varaaminen

Opastus edellyttää varauksen tekemistä etukäteen, mielellään viimeistään viikkoa ennen ryhmän tulopäivää. Ilmoitathan ryhmän tulopäivän ja -ajan, opastukseen osallistuvien henkilöiden määrän, museovierailuun mahdollisesti liittyvät erityistoiveet ja ryhmän yhteyshenkilön. Kerrothan myös etukäteen, mikäli ryhmälläsi on erityistarpeita esimerkiksi liikkumisen, oppimisen tai havainnoimisen suhteen, jotta voimme huomioida tämän jo opastuksen suunnittelussa. Opastettavien ryhmäkoko on Pakkahuoneen museolla ja Kruununmakasiinimuseolla noin 20 henkilöä, Wanhalla apteekilla ja Laivapatruunin kodissa 15 henkilöä. Tätä suuremmille ryhmille varaamme kaksi opasta.

Opastuksen varaaminen ja tiedustelut:

  • Pakkahuoneen museo: puhelin 040 135 6850, museo [at] raahe.fi
  • Kruununmakasiini: puhelin 040 135 6949, museo [at] raahe.fi
  • Soveliuksen talo: puhelin 044 439 3334, museo [at] raahe.fi
  • Wanha Apteekki: puhelin 044 439 3334, museo [at] raahe.fi
  • Ojalan kotiseutumuseo: Arja Tervonen, puhelin 050 576 6656, atatervonen [at] gmail.com.
  • Saloisten kotiseutumuseo: Mikko Kettukangas, puhelin 050 305 3183, mikko.kettukangas [at] gmail.com


Teethän opastusvarauksen suoraan siihen museokohteeseen, johon olisitte vierailulle tulossa.

Opastusten hinnat

Opastukset edellyttävät aina varauksen tekemistä etukäteen.

Opastus Pakkahuoneen museossa, Kruununmakasiinissa, Soveliuksen talon yläkerrassa sijaitsevassa Laivapatruunin kodissa sekä Wanhassa apteekissa maksaa 30€, jonka lisäksi peritään mahdolliset pääsymaksut. Aukioloaikojen ulkopuolisista opastuksista veloitamme myös ovenavausmaksun 25€.
Koululaisryhmien opastus on ilmainen, eikä koululaisilta peritä sisäänpääsymaksuja. Lisätietoa opettajille, ks. Koululaisryhmät.
Maksut voidaan suorittaa käteisellä, pankkikortilla tai erillisellä laskulla.