Lainattava materiaali

Museon kirjakokoelma

Kirjakokoelman sijainti: Soveliuksen talo, Rantakatu 36, 92100 Raahe.

Soveliuksen talon alakerrassa sijaitsevasta museon kirjakokoelmasta voi tutkimuskäyttöön lainata kirjoja kahdeksi viikoksi kerrallaan. Kirjojen aiheet käsittelevät lähinnä Raahen historiaa.Sukelluspuku Nuori Herra

Raahen museon kuuluisimmasta esineestä sukelluspuku Wanhasta Herrasta on tehty täydellinen kopio, Nuori herra. Sukelluspukua lainataan ainoastaan museokäyttöön. Lainaaja vakuuttaa "Nuoren Herran" sen täydestä arvosta (10 000 € ), minkä lisäksi peritään erillinen lainausmaksu (200€.). Lainaaja myös huolehtii sukelluspuvun asianmukaisesta kuljettamisesta, noutamisesta ja palauttamisesta tai niistä aiheutuvista kuluista.

Sukelluspuku Nuori Herra on valmistettu vuonna 1988. Raahen museon konservaattori käytti sukelluspuvun teossa samoja työmenetelmiä ja materiaaleja kuin 1700-luvulla käytettiin. Sukelluspuku on vasikannahkaa, sen saumat on ommeltu pikilangalla ja tiivistetty piellä. Vedenkestäväksi sukelluspuku on tiivistetty sianihran, tervan ja pien seoksella. Puvun yläosa, huppu, on sisäpuolelta vahvistettu puurimojen avulla. Ilma sukeltajalle pumpattiin luultavasti palkeittein avulla joustavilla nahkasukilla yhteenliitettyjen puisten putkien kautta. Hupun yläosassa on oletettavasti ollut läppäventtiili, jonka kautta ilma on tullut sisään ja vastaavasti poistunut selkäputken kautta. Rohkea sukeltaja pujottautui sukelluspuvun sisään vatsassa olevasta aukosta, joka suljettiin kiertämällä pitkä aukkonahka vyön ympäri ja vyö kiinnitettiin sukeltajan vyötäisille. Nuoresta Herrasta täytyi kuitenkin tehdä hieman pidempi kuin Wanha Herra, jotta nykyajan ihminen mahtuisi sukelluspuvun sisään. Koesukellukset osoittivat puvun toimivan, eikä mitään rajoituksia sukelluksen syvyyden tai keston suhteen ole todettu - pisin Nuorella Herralla tehty sukellus on kestänyt 40 minuuttia.

Nuori Herra edustaa Raahen museota ja 1700-luvun sukellusteknologiaa maailmalla. Sukelluspuku on ainutlaatuinen, nahan avulla toteutettu välimuoto siirryttäessä sukelluskellosta varsinaiseen raskassukelluspukuun.