Tutkimus

Raahen museossa tehdään Raahen historiaan ja museon kokoelmiin liittyvää tutkimustyötä. Tutkimusten kautta saatua tietoa välitetään näyttelyiden, kirjojen, verkkojulkaisujen ja luentojen kautta.

Tutkimusalueet

Raahen museon tutkimustoiminta keskittyy Raahen historian ja kulttuurihistorian tutkimukseen. Kulttuurihistoriassa painopisteinä ovat erityisesti henkilöhistoria, raahelaiset suvut, ruoka- ja tapakulttuuri sekä elinkeinohistoria. Tutkimusten kautta saatuja tuloksia välitämme näyttelyiden, julkaisujen, luentojen ja opastusten kautta.

Vuosien 2018-2021 aikana Raahen museon tutkimustoiminta keskittyy kahteen tutkimushankkeeseen: Pohjanmaan museoiden yhteisprojektiin ja Raahen museon Kruununmakasiini-hankkeeseen.

  • Pohjanmaan museoiden yhteiseen tutkimushankkeeseen osallistuvat Raahen museon lisäksi Keski-Pohjanmaan maakuntamuseo (Kokkola), Pietarsaaren kaupunginmuseo, Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseo (Seinäjoki) ja Pohjanmaan museo (Vaasa). Tutkimushankkeessa tutkitaan pohjalaisia purjelaivakaupunkeja, sukuja ja liiketoimintojen verkostoitumista. Projektin tuotteena on jo ilmestynyt kaksi julkaisua vuosina 2013 ja 2016. Kolmas julkaisu ilmestyi loppuvuodesta 2018, neljäs vuonna 2020. Julkaisusarjan viides osa on työn alla ja sen arvioitu julkaisuaika on kevät-kesä 2023.
  • Raahen museon Kruununmakasiini-hanke puolestaan edellyttää laajaa, Raahen historiaan keskittyvää tutkimustoimintaa, mikä toimii pohjana makasiiniin sijoitettaville näyttelyille. Kruununmakasiinin perusnäyttelyä varten tutkitaan tulevina muutamana vuotena erityisesti teollisuus- ja sotahistoriaa ja täydennetään sisältöjä mm. merenkulun historian osalta.

Museon julkaisuluettelo

Leppälä, Inga 1997. Raahen vanhan kirkon veistokset (1655-1673) Raahen museolla. Raahe: Raahen museon julkaisuja (ei numeroa).

Sovelius-Sovio, Eero 1999. Ahto Aalloilla Ajavi. Raahelainen priki Ahto 1867-1897. Raahe: Raahen museon julkaisuja 9.

Snellman, Kai 1995. Raahen purjelaivat ja niiden päällystöt 1800-luvulla. Raahe: Raahen museon julkaisuja 8.

Snellman, Kai 1994. Purjelaivoilla isoisäni matkassa. Albert Herman Snellman 1828-1904. Raahe: Raahen museon julkaisuja 7.

Forss, Aulis & Nevala, Martti (toim.) 1992. Uusi ja välttämätön Kokki-Kirja maalle ja kaupungille, mutta erittäinkin Neito-naisille ja nuorille emännille, sisältävä 350 eri ruokalajin valmistusta Anna Bergströmiltä. Keittäjä. Raahe: Raahen museon julkaisuja 6.

Turunen, Eija 1990. Tuuliruusun teillä. Raahe: Raahen museon julkaisuja 5.

Turunen, Eija 1989. Raahen vanha tori. Taustaa Soveliuksen sukutalon tutkimukselle. Raahe: Raahen museon julkaisuja 4 (painos on loppunut).

Pelkonen, Eija 1988. Raahen museo-opas. Raahe: Raahen museon julkaisuja 3.

Norio, Onni & Lankia, Soili & Forss, Aulis 1981. Merilokki, Lännetär ja Tiira. Viimeiset Raahessa rakennetut purjelaivat. Raahe: Raahen museon julkaisuja 2.

Forss, Aulis & Jansson, Jari & Kukkonen, Eero 1981. Kuvia kokoelmista. Oulainen: Raahen museon julkaisuja 1.